Wat is gastouderopvang?

Gastouderopvang is een vorm van kinderopvang die erg flexibel is en waar dus meer mogelijkheden zijn dan bij reguliere opvang. Bijvoorbeeld wisslende diensten zijn bij een gastouder meestal geen probleem. Ook worden er in mijn geval geen dagdelen besproken maar wordt er per uur betaald.

Hoeveel kinderen zijn er?
In principe mag een gastouder 4 kinderen te gelijk opvangen, hierbij mogen maximaal 2 kinderen van onder de 1 jaar zijn. In sommige gevallen mag je uitwijken naar 6 kinderen, maar dit moet wel incidenteel zijn en mag ook niet de hele dag zijn.

Hoe werkt een gastouder?
Elke gastouder heeft een ander werkritme. Het is ook heel afhankelijk van de hoeveelheid en leeftijd van de kinderen. In principe is er wel een dagindeling waar ik me aan houd, maar met bijvoorbeeld erg warm weer wijk ik hier ook wel van af. Het is niet zo dat alles erg streng vast staat. De grotere kinderen draaien mee in het dagritme, maar bij baby's houd ik zo veel mogelijk het ritme van thuis aan.

Werktijden van een gastouder?
Doordat het een flexibele opvang is ben ik niet gebonden aan bepaalde openingstijden. Ik werk ongeveer van 7.00 uur tot 19.00 uur, maar wanneer er andere tijden nodig zijn, is dit in overleg altijd mogelijk. Zo is een overnachting, mits het bij ons in te passen is, in overleg ook mogelijk. Een dagje extra of een dag ruilen, is meestal ook geen probleem, maar dit ligt aan de kinderbezetting van die dag.

Waarom inschrijven bij een gastouderbureau?
Zowel de ouders als ik moeten ingeschreven staan bij een gastouderbureau. Dit is noodzakelijk om eventueel de werkgeversbijdrage of belasting terug te krijgen. Ik werk alleen via gastouderbureau Mama la mer (www.mamalamer.nl) zij kunnen u vertellen hoeveel u terug krijgt van de belasting en wat er van de uurprijs overblijft wat u uiteindelijk zelf moet gaan betalen.